BEHANDLINGAR

Allmäntandvård

Hur tänderna och munnen mår påverkar hela kroppen. Tillsammans kan vi ge dig de bästa förutsättningarna för att både dina tänder och du ska må bra länge.

Tandvården vi erbjuder är alltid individuellt utformad och anpassad efter dina behov. För oss är det viktigt att du känner dig trygg med oss och den behandling du får. Vården baseras självklart på de nationella riktlinjerna och vi använder utvalda behandlingsmetoder och material.

Basundersökning

Basundersökning hos tandläkare eller tandhygienist innefattar:

  • Diagnostik av karies samt gingivit (tandköttsinflammation) och parodontit (tandlossning) genom förenklad parodontal undersökning. Bedömning av munslemhinnan och käkfunktionen.
  • Bildtagning nödvändig för diagnostik, upp till fyra intraorala röntgenbilder, inklusive analys.
  • Hälsoinformation samt rekommendationer om egenvård.
  • Lättare tandstensborttagning eller fluorbehandling.
Lagning

Om en tand går sönder eller blir angripen av karies kan man oftast välja att laga den med en fyllning.

Fyllningar görs numera oftast med komposit vilket är ett tandfärgat material till skillnad från amalgam. Moderna fyllningar kan göras väldigt fina och hållbara men de lämpar sig bäst för mindre till medelstora frakturer/hål och belastningsförhållanden.

Tandborttagning

En tand kan tas bort på olika sätt beroende på förutsättningarna. Många tänder kan enkelt lyftas ut på några minuter medan andra behöver opereras bort. Det kan ta olika lång tid, vara mer eller mindre komplicerat och således kosta olika mycket.

Direkt efter tandborttagningen:
  • Om du har fått en kompress att bita på gör du det i ca 20 min. Den fungerar som tryckförband.
  • De första 2 timmarna skall du ej äta, dricka eller skölja.
  • Ta det lugnt de första timmarna efter ingreppet. Undvik hårt arbete och annan ansträngning de första 24 timmarna.
  • Det är viktigt att såret hålls rent för att det skall läka bra. Borsta tänderna som vanligt men undvik sårområdet.
  • Rök ej. Rökning ger upphov till sämre läkning av den läkande mjukvävnaden som lämnats efter tandborttagningen.
Normala reaktioner dagarna efteråt:
  • Smärta uppträder ibland när bedövningen släppt och kan fortsätta några dagar. Du kan möta eventuell värk med receptfria värktabletter.
  • Lätt blödning från såret det första dygnet är normalt. Den kan man ofta stilla själv genom att bita ihop hårt på en kompress i sittande läge (tryckförband). Skölj och ät ej om det blöder. Sov gärna med huvudet högt det första dygnet.
  • Gapsvårigheter kan förekomma några dagar efter tandborttagningen och försvinner av sig själv.
  • En lätt höjning av kroppstemperaturen de första dygnen är en normal reaktion.

Sök direkt hjälp om du har tagit bort en tand och…

  • du får svårt att andas på grund av svullnad.
  • smärtan efter ca fyra dagar ökar istället för att avta.
  • du inte kan använda käkarna normalt efter en vecka.
  • du har feber som fortgår/ökar efter ca fyra dagar.
  • det inte slutar blöda trots att du använt kompress.
Kronor och broar

Om stora delar av en tand saknas till följd av att den blivit lagad många gånger, att den frakturerat eller efter en rotbehandling, kan tanden behöva ersättas med en konstgjord tand, en så kallad krona. De är ofta dyrare än fyllningar men håller också bättre. I regel får en tand slipas innan avtryck tas och skickas till tandtekniker för framställning av kronan. Kronor cementeras över de slipade tänderna och är därmed fastsittande d.v.s. inget man sätter in och tar ut.

Om du saknar en eller flera tänder kan en tandstödd bro istället vara ett bra alternativ för att fylla tandluckorna. Detta förutsätter att det finns bra stödtänder och att tandluckan inte är alltför stor. En bro består utav flera sammansatta kronor där de yttersta sitter på befintliga tänder och de mellan hänger i luften. Trasiga och/eller sedan tidigare lagade stödtänder kan byggas upp/förstärkas genom att bli del utav en bro men kan likaså försvagas om de är hela och fina – stödtändernas skick är därför viktigt att ta hänsyn till när man diskuterar olika sätt att behandla en tandlucka.

Rotfyllning

När tandens nerv blivit inflammerad, infekterad eller blottlagd kan en rotfyllning behöva göras. Det innebär att tandens pulpa tas bort och rotkanalerna fylls igen.

För att kunna komma åt att rensa tanden måste tandläkaren borra ända in till pulpan. Karies behöver tas bort liksom gamla fyllningar. Det får inte komma in några bakterier eller saliv när rotkanalerna rensas. Därför får du ha en gummiduk över tanden för att den ska bli helt isolerad från munhålan. Sedan gör tandläkaren tandkronan ren med bakteriedödande vätskor. Ibland slipas tanden som ska rotfyllas ned något för att den ska hålla bättre. Tanden byggs sedan upp med en fyllning eller en krona efter rotfyllningen.

Tandläkaren använder små smala filar för att rengöra och forma rotkanalerna ända till rotspetsen. Oftast rengör tandläkaren rotkanalerna med en liten maskinfil, men rotkanalerna kan också rengöras för hand. Sedan spolas de rena med en vätska.

Hur lång tid det tar beror bland annat på antalet rötter och var i munnen tanden sitter. Du kan behöva en tillfällig bakteriedödande rotfyllning, som rengör under någon eller några veckor innan den riktiga rotfyllningen görs. Behandlingen görs oftast på ett till två besök.

För att rotfylla tanden används ett slags cement och gummispetsar. Tandläkaren tar en röntgenbild för att se att spetsarna når till exakt djup och att rotkanalerna är helt fyllda.

Oftast behöver du bedövning, särskilt om du har mycket tandvärk när behandlingen börjar. Det är vanligt att bli öm i tanden både efter rensningen och efter själva rotfyllningen. Det går för det mesta över av sig själv, men du kan behöva ta smärtstillande läkemedel.

Rotfyllning är en behandling med oförtjänt dåligt rykte. Många av våra patienter har blivit förvånade över hur smidigt behandlingen gick.

Proteser

Helprotes är en protes som sätts in munnen när alla tänder tagits ut och vävnaderna i munnen läkt. Helprotes tillverkas som en ny uppsättning av tänder och vilar på det slemhinneklädda käkbenet. Eftersom käkbenet förändras med åldern behöver helprotesens passform kontrolleras och förbättras kontinuerligt så att protesen inte skaver mot käkbenet.

Delprotes/partiell protes används när ett par tänder fortfarande finns kvar i munnen och man använder dessa för att fästa delprotesen.

Proteser kallas också för löständer och innebär just som ordet antyder att tänderna inte sitter helt fast utan kan- och bör tas ut för rengöring bl.a.. Proteser är idag mindre vanliga p.g.a. att man numera kan välja fastsittande alternativ som implantat och broar. En protes kan dock fortfarande, individuellt, vara det bästa alternativet och med en del träning och anpassning kan man bli mycket nöjd med en tandprotes.

Välkommen! /Anna

Heart
Berga Tandvård Logo Tooth