By visiting our site, you agree to our privacy policy regarding cookies, tracking statistics, etc.
BEHANDLINGAR
Tandhygienist behandling
Ny forskning visar att munhälsan påverkar oss mycket mer än vi tror – både fysiskt och psykiskt. Det är tveklöst så att det finns ett samband mellan sjukdomar i munnen och allmän hälsa.
Forskningen visar exempelvis att risken att drabbas av en första hjärtinfarkt ökar med 30 procent för personer med tandlossning, berättar Björn Klinge, dekan, professor och odontologie doktor vid Malmö högskola och Karolinska institutet.
Forskningen har hittat samband mellan tandlossning och cancer, diabetes, för tidig förlossning, hjärt- och kärlsjukdomar, inflammatoriska mag- och tarmsjukdomar, psoriasis, benskörhet samt reumatism.
Tandlossning, eller parodontit, är när en inflammation i tandköttet fördjupar tandfickorna och gör att tänderna till slut blir lösa. Det kan drabba en tand eller flera samtidigt. Du som har implantat kan också drabbas av inflammation, så kallad periimplantit. Hos oss kan du få hjälp med behandling av båda dessa problem.
Tandhygienisterna arbetar oftast förebyggande, för att förhindra att sjukdomar uppkommer. Men hos mig kan du också få hjälp att åtgärda befintliga sjukdomstillstånd som inflammationssjukdomar kring tänder och implantat, och att få bort tidig karies.
Vad gör tandhygienisten under en behandling?
Jag registrerar munstatus om man har karies, inflammation i tandköttet och tandlossning. Fickdjupsmätning registreras. Röntgenbilder tas om det behövs.
Med den senaste utrustning jobbar med GBT (Guided BiofilmTherapy) där man färgar in tänderna för att tydligt se placket som finns kvar på tändernas ytor.
Jag ger tips om hur man förbättrar tandborsttekniken och rekommenderar vilken tandborste som passar dig bäst.
Med Airflow avlägnas missfärgningar på ett skonsamt sätt och tänderna får en ljusare färg. Sedan blir det tandstenborttagning, därefter avslutas det med fluorsköljning eller polering.
Lokal bedövning ges vid behov för smärtlindring.
Beroende på hur mycket tandsten som finns och hur långt sjukdomen har gått, kan det behövas 2-4 besök.
Efter behandling ges individuell information, tips och instruktioner om hur du ska sköta din tandhälsa för att förebygga problem i framtiden.
Uppföljning
När all tandsten försvunnit och patienten kan sköta sin munhygien optimalt så stannar sjukdomen i de flesta fall av efter 3 månaders och 6 månaders kontroll. Men om ingen utläkning sker kan det vara bättre att bli remitterad till en specialist.
Hur ofta ska man behöva gå till en tandhygienist?
För vissa patienter kan det räcka med en gång om året, medan andra kan behöva komma oftare beroende på hur fort tandstenen bildas.
Genom att gå regelbundet till tandhygienist förebygger du karies, inflammation i tandköttet och tandlossning samt slipper stora och kostsamma behandlingar i en tandläkarstol.
Välkommen! /Agnes